miałam już przed świętami nie dodawać żadnego posta ale z tym przepisem muszę się z Wami podzielić :-) może ktoś z Was skorzysta z niego na święta :-)
mowa o cudownym domowym chlebie :-) Jego sposób przygotowania jest inny niż dotychczas. Nazywa się ''chleb z garnka" taka nazwa,ponieważ piecze się go albo w garnku żeliwnym albo w naczyniu żaroodpornym.
Chleb wychodzi po prostu idealny. Ma grubą,chrupiącą skórkę,pulchny,mięciutki miąższ i ni czuć w nim smaku drożdży :-)
Z całego serducha Wam polecam ten chlebuś, ni zawiedziecie się :-)
SKŁADNIKI
-750g mąki pszennej (ja dałam tortową)
-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. U mnie drożdże tak pracowały,że folia nie wytrzymała i musiałam zawijać jeszcze raz :-)
Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto-zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być :-)
Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy do niego naczynie żaroodporne w którym będziemy piec chleb
UWAGA naczynie z pokrywą (moje ma pojemność 3100 ml i jest okrągłe)
Do gorącego naczynia dajemy ciasto. Należy uważać,żeby się nie poparzyć.
Przykrywamy naczynie i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 :-)
Wyciągamy chleb,studzimy i gotowe :-)
polecam :-) Ten chlebuś jest rewelacyjny :-) ma grubą,chrupiącą skórkę i cudowny środek
A tu przepis w formie filmiku :-)
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale jet bardzo smaczny :-) Polecam
Usuńmnie wyszedł kamień
Usuńbo nie umisz
UsuńRatuje mi Pani życie z tymi ostatnimi przepisami :) Trzy dni temu choinki, a teraz chleb, rewelacja! :P
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo Pozdrawiam :)
UsuńGenialny przepis i taki smakowity....a można dodać coś do środka ??? jakąś czarnuszkę albo kminek np ?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :-)
UsuńWitam, chlebus wygląda smakowicie ale czy można użyć mąki z grubego przemialu tzw.grahamki. Pozdrawiam Mirosław
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam z takiej,można spróbować
UsuńROBILAM TEN CHLEBUS Z MAKI PELNOZIARNISTEJ ALE TRZEBA DODAC WIECEJ WODY O 3/4 SZKLANKI,JEST PYSZNY
UsuńSpróbuję i dam znać co wyszło.
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńczy ten chleb nie trzeba "wyrabiac"?
OdpowiedzUsuńnie
UsuńA jaka temperatura i czas w kuchence gazowej bez termoobiegiem? i jeszcze czy ciasto na chlebek przed pieczeniem trzeba posmarować, ten wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńSposób i temperatura pieczenia jest dokładnie opisana. chleba niczym nie smarujemy.pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą.
UsuńWygląda bardzo apetycznie dziękuję za przepis na pewno spróbuję ��
OdpowiedzUsuńpolecam :-) ja już mam upieczony i ostudzony,dziś dodałam ziarna słonecznika:-)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńoj tak :-) Nie ma nic lepszego jak świeży,domowy chlebuś :-)
Usuńprzed świętami nie widziałam ale na sylwestra na pewno spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńPolecam-jest pyszny :)
Usuńmam zamiar też na Sylwester upiec.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam.ja pieke jutro tym razem ze słonecznikiem :)
UsuńWygląda pysznie,spróbuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam na pewno sie nie zawiedziesz :)
UsuńPrzez noc w lodówce ciasto przecież wyrośnie. Jak wyjmę i zagniotę (jak to rozumieć) to znowu czekać aby wyrosło?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Po przerobieniu odstawic ciasto na 30 minut. proszę robić wszystko jak jest opisane powyżej a chlebuś na pewno wyjdzie. ja tez teraz mam ciasto w lodowce-jutro piekę :)
UsuńCzy mozna tym sposobem upiec chleb na zakwasie czy tylko na drozdzach?
OdpowiedzUsuńjeśli chce Pan/Pani uzyskać taki chleb jak na zdjęciu proszę trzymać się przepisu a nie kombinować. Przepis jest na chleb bez zakwasu. Są w internecie przepisy na chleb z zakwasem to proszę z nich korzystać. Ten chlebuś jest przepyszny,więc polecam upiec go takim jak mówi przepis. Ja dodałam dziś ziarna słonecznika :-)
UsuńJa mam mąkę pszenną orkiszową, czy może być?
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia,piekę ten chleb tylko na pszennej. Można spróbować i zobaczyć co wyjdzie :-)
UsuńMozna uzyc drożdży suchych,
OdpowiedzUsuńJeżeli tak,to w jakich proporcjach?
Można jak najbardziej :-) Suchych drożdży na tą porcję składników dajemy 7g aczkolwiek polecam świeże drożdże,te suche nie raz mnie zawiodły.
UsuńZ 1 torebki suchych drożdży na pewno wychodzi, sprawdziłam
Usuńwitam. czy po wymieszaniu składników wszystko jest takie sypkie i suche?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się,że opisuję przygotowanie dość jasno,dodatkowo zamieszczam zdjęcia, tak by każdy sobie poradził. jak wymieszamy 2/3 kg mąki z 2 szklankami wody to raczej nie ma opcji żeby było to suche... szklanki po 250ml
UsuńU mnie też jest dość suche nie takie jak u Pani maka i woda dobrze osmieeaona
UsuńChleb wyszedł pyszny. Nie jadłem takiego od wielu lat. Bardzo dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :-)
UsuńSzklanka w Pani przepisie ma 200 czy 250 ml?
OdpowiedzUsuństandardowa szklanka-250ml
Usuńa czy można do środka dodac ziarna słonecznika siemienia
OdpowiedzUsuńOczywście,że można. ja kilka dni temu pieklam ze słonecznikiem i był pyszny :)
OdpowiedzUsuńA ja postanowiłam zrobić z mąki żytniej, niewiele wyrosło w lodówce, zresztą czy do drożdży nie jest potrzebne ciepło? Tak czy owak upiekę i zobaczę, ale nie mam niestety wielkich nadziei, mąka wchłonęła też całą wodę, ciasto było suche :( Dodałam więcej, ale to chyba przez tę mąkę:(
OdpowiedzUsuńZ samej mąki żytniej chleb nie wyjdzie na pewno,ponieważ jest to za ciężka mąka. Zapewne wyjdzie zakalec. Mąkę żytnią możemy dodać do chleba jako dodatek w małej ilości-wtedy nie zaszkodzi ciastu. Np jeśli tu mamy proporcję na 750 g mąki to można 150 g dać mąki żytniej. Polecam wykorzystać mąkę pszenną chlebową jest to bodajże typ 750. Można też w ramach "uzdrowienia" chleba dodać do niego ziarna słonecznika czy siemię lniane.
Usuńco do wyrastania w lodówce tu się dzieje magia bo ciasto pięknie rośnie,mi za pierwszym razem rozsadziło folię,którą była owinięta miska i trochę ciasta wylądowało na lodówkowych półkach,ale wszystko zebrałam i chleb wyszedł boski.
UsuńJeśli mąkę żytnią chcesz użyć to w proporcji 50:50 i trzeba dać troszkę więcej drożdży i wody - robiłam i wyszedł pyszny
UsuńNie lubię ciasta drożdzowego nigdy mi nie wychodzi. Chlebek pyszny i pięknie wyglada.3 razy robilam i zawsze super.dziekuję za przepis
OdpowiedzUsuńWitam przed chwilą wstawiłam ciasto do lodówki jutro z rana piekę na niedzielne śniadanko bo wygląda smakowicie aż ślinka cieknie jutro dam znać jak wyszedł.POZDRAWIAM AUTORKĘ
OdpowiedzUsuńw przepisie jest 2/3 kg mąki jak to rozumieć?
OdpowiedzUsuńjako 700 gram?
750g
UsuńAle, ale, bo 750 g to 3/4 kg a nie 2/3! Coś z matematyką nie tak...?!
UsuńZrobiony jest rewelacyjny. Juz 3 szt i zwsze pycha dzieki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że chlebek wyszedł i smakował :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńchlebek przepyszny; dodałam 4 łyżki mąki żytniej ( po odjęciu 4 łyżek mąki pszennej). Do ciasta wrzuciłam 3/4 ( trzy czwarte) szklanki zmieszanych płatków owsianych, siemienia, słonecznika. Wierzch posypałam mąką. Reszta tak jak w przepisie. Dziękuję autorce za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo się cieszę. ocxywiście modyfikacje są dozwolone :)
OdpowiedzUsuńChlebek extra ja dodalam 200 g maki dyniowej i 500 g maki pszennej plus czarnuszka!!!! Najlepszy przepis co sie zawsze udaje z Pani bloga dziekuje:)
OdpowiedzUsuńsuper :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCzy mozna piec bez przykrycia ? Mam tylko zwykłe foremki.
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam w zwykłej blaszce także nie wiem. Proszę próbować
Usuńwłaśnie piekę chlebek po raz drugi..... drożdże nigdy nie były moją pasją wczorak próbowałam i nic nawet nie drgnęło ale dzisiaj siedzi w piekarniku i zaraz będzie gotowyyyyyy hurrrrraaaaaaaa ....................
OdpowiedzUsuńsuper :-) Bardzo się cieszę:-)
UsuńWitam.chleb Pani przepisu pyszny jednak nie mogę kroić bo się kruszy .co robię nie tak proszę o radę .serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy forme trzeba czyms posypac lub posmarowac
Usuńakurat ja niczym ie smarowałam i chleb wyszedł z formy bez problemu. Aby jednak nic się nie stało polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia
UsuńKolejne podejście i chleb jak marzenie ,sprezysty pachnący i bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńWitam czy może być prostokątne naczynie żaroodporne o pojemności 5 litrow
OdpowiedzUsuńOczywiście :) będzie tylko inny kształt bochenka :)
UsuńJestem cukrzyki em czy mogę upiec na mace orkiszkowej ...
OdpowiedzUsuńCzy można upiec w garnku chleb na zakwasie?
OdpowiedzUsuńCiasto chłodzi się w lodówce, jutro zobaczymy co z tego wyjdzie :) wydaje mi się że na zdjęciu ma Pani o wiele rzadsze ciasto niż moje mimo tych samych proporcji. Mam nadzieję, że chlebek wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńpo nocy w lodówce powinno być wszystko dobrze
UsuńChlebek rewelacyjny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakuje :)
UsuńA trzeba naczynie czyms posmarowac
OdpowiedzUsuńCiasto trzeba podsypac mąką,naczynie można posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia by chleb sie nie przykleił.
Usuńnie jest to jednak konieczne
Usuńczy mozna uzyc suchych drozdzy ????
OdpowiedzUsuńPrzepyszny chlebek! Wczoraj robiłam i dzisiaj na życzenie następny. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńdziekuję za przepis,chlebek rewelacyjny,piekłam wczoraj,dzisiaj też jest pyszny
OdpowiedzUsuńPYCHA GORĄCO POLECAM. PYSZNY, ŁATWY W ZROBIENIE EXTRA SMAK. DZIĘKI ZA PRZEPIS
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuńRobiłam i polecam☺️ świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepis jest swietny, chleb wyszedl przepyszny. Bardzo dziekuje, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy trzeba wysmarowac naczynie przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńRewelacja - niebo w gębie
OdpowiedzUsuńSylwia
Świetny wychodzi właśnie upiekłam, zawsze miałam problem z wyjęciem chleba z blaszki a tu w naczyniu super sam odchodzi😊
OdpowiedzUsuńwlasnie wlozylam do piekarnika i czekam na efekty, a tak na marginesie to i tak bylam w szoku ze ciasto w lodowce uroslo :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie chlebek mi się upiekł,wygląda wspaniale a jeszcze lepiej smakuje.Przepis pierwsza klasa!!!
OdpowiedzUsuńCiasto mi wogole nie urosło i chleb też mi się nie upiekł wyszedł zakalec
OdpowiedzUsuńMoze postac w lodowce dluzej niz noc? Do nastepnego wieczora zamiast rana?
OdpowiedzUsuńMoze ciasto postac w lodowce do nastepnego wieczora?
OdpowiedzUsuńmój nigdy nie stał tak długo wiec nie wiem jak ciasto zachowa się w takiej sytuacji.
UsuńWow Super zrobiłem pierwszy raz w życiu i jest naprawdę pyszny ciekawe czy z mąki żytniej też taki będzie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa trzymałem w lodówce od 18stej do 15stej następnego dnia i wyszedł znakomity 😀
OdpowiedzUsuńCzy mozna zrobic ciasto na chleb rano a wieczorem upiec
OdpowiedzUsuńZrobiłam z 600g mąki pszennej i 250g pomieszałam mąkę pszenną razową i orkiszową ,dodałam siemię lniane i słonecznik i wyszedł przepyszny.Tak więc można poeksperymentować łąkami.Acha dodałam trochę więcej wody tylko.Dziekuje za przepis .
OdpowiedzUsuńHehe miało być z mąkami,przepraszam za błąd
OdpowiedzUsuńWitam ciasto w lodowce rośnie eh dużo jeszcze ,będzie rosło rano jak się obudzę nie będzie w całej lodowce ?? Proszę o radę ..
OdpowiedzUsuńPolecam włożyć miskę z ciastem do reklamówki foliowej, dokładnie związać. Ja zawsze tak robię i jest ok.
UsuńA jaki rodzaj grzania ustawić w piekarniku i na której półce pieczemy?
OdpowiedzUsuńChlebuś super. Ja mieszam mąkę pszenną z zytnią w proporcji 500g i 250g i czasami dodaję 2-3 łyżki zakwasu
OdpowiedzUsuń