.

.

wtorek, 8 marca 2016

kurczak pieczony na butelce piwa

Witam Kochani

Ostatnio na blogu wciąż były obecne słodkości, wiec czas na coś nie słodkiego ;-)

przychodzę do Was z świetnym sposobem na kurczaka, myślę, że większość z Was zna ten sposób, bo jest on dość popularny, niemniej jeśli ktoś nie próbował upiec kurczaka na butelce piwa, to polecam nadrobić-taki kurak jest ekstra ;-)



SKŁADNIKI

-kurczak ok 1,5 kg
-1 butelka dowolnego piwa (ja używałam żywiec)
-papryka słodka
-przyprawa do pieczenia kurczaka
-trochę oleju
-4 ząbki czosnku
-1 średnia cebulka


Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy go olejem.

Następnie nacieramy go słodką papryką.

Cebulkę oraz czosnek siekamy na drobno, i wkładamy kurczakowi do brzucha :-)

Następnie delikatnie wkładamy butelkę w kurczaka, tak by w miejscu szyi wystawała szyjka butelki. 



*WAŻNE  z butelki usuwamy etykiety (wystarczy zamoczyć w wodzie i same powinny zejść, ewentualnie można sobie pomóc nożem)

Butelkę stawiamy w naczyniu żaroodpornym

Całość posypujemy przyprawą do pieczenia kurczaka, 
i otwieramy butelkę z piwem.

Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze 170 stopni.



Pod wpływam temperatury piwo zacznie gazować i spływać po kurczaku, nadając mu super smak, kolor i aromat. 


Kurczak upieczony w taki sposób jest mięciutki i świetnie smakuje, idealny na obiad :-) 

Polecam!!! 





1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko