.

.

środa, 27 maja 2015

Piankowy torcik z biedronkami :-)

Kolejnym przepisem, którym chcę się z Wami dziś podzielić jest przepis na torcik. Robiłam go z okazji dnia matki, który obchodziliśmy wczoraj.
Wygląda bardzo ładnie, jest prosty i na pewno wyjdzie :-) 
Jego głównym elementem ozdobnym jest górny blat, na którym znajdują się biedronki :-) 


No to zaczynamy:

SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 21cm)

BISZKOPT:
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4szklanki mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę i mąkę ziemniaczaną.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170stopni do suchego patyczka. 

Studzimy i kroimy na 2 części.

 W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki. 




MASY:

-1 galaretka truskawkowa
-1 galaretka agrestowa
-800ml wody
-1 śnieżkę  dużą
- 200ml mleka
-borówki około 1 szklanka

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, każdą w 400ml wody.
Studzimy, do tego stopnia by zaczynały gęstnieć. 
Śnieżkę przygotowujemy również według instrukcji na opakowaniu.



Bitą śmietanę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy wciąż miksując truskawkową galaretkę. 
*UWAGA, zostawiamy trochę galaretki do biedronek. :-)

Na dolny biszkopt, wysypujemy trochę borówek, następnie wylewamy masę. 


I masę posypujemy znów borówkami(ja miałam borówki mrożone), zostawiamy trochę borówek na kropki biedronek :-)
Ciasto chowamy do lodówki, i przygotowujemy drugą masę, czyli do drugiej połowy śnieżki wlewamy już całość galaretki agrestowej. 




Wylewamy na masę truskawkową, i przykrywamy spodem z dziurami. Do dziur dajemy po kilka borówek. Całość chowamy na chwilę do lodówki.

Następnie gęstą galaretką truskawkową wypełniamy dziurki, i powstają nam biedronki :-)

Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Jest bardzo pyszne, delikatne, lekkie, piankowe i proste :-)







:-)



1 komentarz:

  1. Wyglada super, świetny pomysł z tymi biedronkami :-) lubię takie lekkie ciasta. Wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko