.

.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sernik z rosą -pyszny i zawsze wychodzi

Witam Kochani, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik z rosą, który przygotowałam na święta. 
Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje. 
Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-)



Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje. 


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blaszkę około 25x35cm


CIASTO:

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej  (szklanki z małą górką) 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia 
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-200g masła lub margaryny 
-4 żółtka (białka odkładamy do piany)

MASA :

-1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego
-0,5 szkl oleju
-1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę)
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka)
-1 szkl cukru
-2 jajka całe 
-2 żółtka (białka do piany)

PIANA:
-0,5 szkl cukru
-6 białek

Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym  i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski.
Następnie dodajemy zimne masło lub  margarynę, pokrojone na małe kawałeczki, mieszamy  z  mąką i rozdrabniamy palcami.

Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany)

I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie.


Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem.


Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej.

Ser mielimy.


Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy 
Na końcu dodajemy mleko. 

Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.



Pieczemy około 50 min w temp 180 stopni.

Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru.


Po 40 minutach pieczenia się sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około 10 minut do delikatnego zrumienienia się piany.



Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Po wystudzeniu na pianie zaczną pojawiać się śliczne złociste kropelki rosy :-)




Ciasto przechowujemy w lodówce, możemy posypać je  czekoladą.






A tu przepis w wersji yt :-) 




Jest pyszne , bardzo polecam :-)


SMACZNEGO!!!




18 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moze byc twarog z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być,ale ser dobrej jakości-bardzo gęsty, na pewno sernik wyjdzie, pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. wyciągamy ciepły? nie czekamy aż ostudzi się w piekarniku?
    na jakiej blaszce był robiony sernik, chodzi mi o wymiary tak mniej więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyciągamy gorący, 10 minut po wyłożeniu piany, sernik piekłam na standardowej dużej blaszce, 22x35cm

      Usuń
  4. dziękuje za odpowiedź :) piec bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  5. A co z olejem jesli wiaderkowy ser ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam i bardzo polecam pycha😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę użyć przepis na ciasto kruche do innego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wrr! Mnie nie wyszedl!😕 ser nie wyrosl ( wyglada jak budyn)! Piana tez nie urosla, jast gumowata! Kropelki (rosa) nie powstala!!! Jedynie ciasto kruche jest ok!! Mimo to wyglada ladnie i nawet smakuje!!! Co zrobilam nie tak??? Dlaczego, az tyle przykrych niespodzianek??? Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiałaś coś sknocić, bo ten sernik na prawdę ciężko by nie wyszedł. Nie piekłaś go czasami z sera wiaderkowego???
      Piana jeśli nie urosła i jest gumowata została źle ubita nie była odpowiednio sztywna, i cukier nie rozpuścił się w niej. Byc może też [iekłaś piane za długo co spowodowało brak rosy.

      Usuń
  9. Robiłam już kilka razy jest przepyszny i żaden wychodzi pyszny dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest mega pyszny rozpływa się w ustach za każdym razem piekę z sera w wiaderku jaki kupię w promce dziękuję za przepis polecam PŚ dziś upiekłam 😁

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik pyszny. Piekłam już parę razy i zawsze się udaje. Wychodzi wysoki i ta pianka. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko